Οι εξετάσεις των νεφρών είναι απαραίτητες για να μπορεί να επιτευχθεί η παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας τους. Μία παρομοίωση που ακούμε συχνά είναι πως τα νεφρά λειτουργούν σαν φίλτρα του αίματος που κυκλοφορεί στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, ενώ παράλληλα απομακρύνουν τοξίνες και βλαβερά υπολείμματα. Οι πιο συχνές εξετάσεις των νεφρών περιλαμβάνουν: κρεατινίνη αίματος, ουρία αίματος, κάθαρση κρεατινίνης, υπερηχογράφημα νεφρών, εξέταση τιμών καλίου και νατρίου.

Πιο αναλυτικά οι εξετάσεις των νεφρών:

Κρεατινίνη αίματος: Οι μύες παράγουν την κρεατινίνη, μία ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Η κρεατινίνη μπορεί να μετρηθεί με τόσο στα ούρα όσο και στο αίμα. Όταν η τιμή της κρεατινίνης στο αίμα εμφανιστεί αυξημένη σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια δυσλειτουργία στα νεφρά, να λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή να έχει τραυματίσει του μύες του.

Ουρία αίματος: Με μία εξέταση αίματος μπορεί να ελεγθεί η τιμή της ουρίας. Η ουρία μας δείχνει το ρυθμό με τον οποίο το αίμα οδηγείται και καθαρίζεται στα νεφρά. Αυξημένη τιμή της ουρίας μπορεί να σημαίνει δυσλειτουργία των νεφρών, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως η λήψη φαρμάκων, ή προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Κάθαρση κρεατινίνης: Στη συγκεκριμένη εξέταση το άτομο υποβάλλεται σε εξέταση αίματος και ούρων. Μετράται η τιμή της κρεατινίνης και ο όγκος των ούρων του ατόμου μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.  Χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης σηματοδοτούν διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών.

Υπερηχογράφημα νεφρών: Το υπερηχογράφημα νεφρών είναι η εξέταση που μας δείχνει το μέγεθος και το σχήμα των νεφρών. Τα περισσότερα μηχανήματα σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταυτόχρονα και εκτίμηση της ροής του αίματος στα νεφρά.

Εξέταση τιμών καλίου και νατρίου: Το κάλιο και το νάτριο είναι δύο βασικοί ηλεκτρολύτες, οι τιμές τους μπορούν να μετρηθούν μέσω της εξέτασης αίματος. Η διατήρηση των φυσιολογικών τους επιπέδων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων και κατά συνέπεια των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Πότε επιβάλλεται να γίνονται οι εξετάσεις των νεφρών;

Άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλό να εξετάζονται συχνά για να αποκλείσουν τον κίνδυνο νεφροπάθειας που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγαλύτερος.

Αλλά και όσοι εκδηλώσουν κάποιο συμπτώματα του ουροποιητικού όπως κολικό νεφρού ή αιματουρία θα πρέπει να εξεταστούν. Άτομα με κάκωση της νεφρικής χώρας για παράδειγμα λόγω ατυχήματος, υποβάλλονται σε υπέρηχο νεφρών.

Τι είναι το σπινθηρογράφημα νεφρών ;

Το σπινθηρογράφημα νεφρών είναι μία ανώδυνη, διαγνωστική εξέταση η οποία πραγματοποιείται με την ενδοφλέβια χορήγηση ραδιενεργού φαρμάκου και τη χρήση ειδικής κάμερας για τη σάρωση των νεφρών. Χωρίζεται σε στατικό και δυναμικό.

Το στατικό σπινθηρογράφημα είναι μία πολύ ευαίσθητη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση νόσων όπως η οξεία πυελονεφρίτιδα, για την ανίχνευση μόνιμων βλαβών μετά την ουρολοίμωξη, αλλά και τον έλεγχο νεφρικών όγκων ή ανατομικών διαταραχών. Πραγματοποιείται σάρωση των νεφρών για να διαπιστωθεί η ανατομία, η λειτουργία και το ποσοστό συμμετοχής κάθε νεφρού στη συνολική νεφρική λειτουργία.

Το δυναμικό σπινθηρογράφημα επιτρέπει τον έλεγχο της αιμάτωσης των νεφρών, αλλά και τη διαφοροποίηση της λειτουργικής από τη μηχανική απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.

Τι επιτυγχάνουμε με τις εξετάσεις των νεφρών;

Οι εξετάσεις των νεφρών δίνουν στο γιατρό τη δυνατότητα να εκτιμήσει την κατάστασή τους. Με την έγκαιρη διάγνωση διαταραχών στα νεφρά, έχουμε την ευκαιρία μέσω της φαρμακευτικής αγωγής και της αλλαγής στον τρόπο διατροφής που θα συστήσει ο γιατρός, να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των νεφρών.