Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών εξαιτίας της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης.

Το πάγκρεας εκκρίνει την ινσουλίνη, ορμόνη απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης (που προέρχεται από τις τροφές) στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, τότε η γλυκόζη δε μεταφέρεται στα κύτταρα για να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά παραμένει στο αίμα με συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδα της και να εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

α) Διαβήτης τύπου Ι: Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι εξαρτάται άμεσα από τη χορήγηση ινσουλίνης ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση της ινσουλίνης καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολική ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Από αυτό τον τύπο διαβήτη προσβάλλονται πιο συχνά τα παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.

β) Διαβήτης τύπου Ι: Ο συγκεκριμένος τύπος είναι ο πιο συχνός, με το μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών να πάσχουν από αυτόν. Το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου με συνέπεια η τιμή του σακχάρου στο αίμα να εμφανίζεται αυξημένη. Αυτός ο τύπος διαβήτη προσβάλλει πιο συχνά τους ενήλικες και σχετίζεται με την παχυσαρκία.

γ) Διαβήτης κύησης: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το διαβήτη τύπου ΙΙ ως προς την μειωμένη έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, γι’ αυτό μια παχύσαρκη γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει διαβήτη κύησης και να εμφανίσει μόνιμα διαβήτη τύπου ΙΙ αργότερα στη ζωή της. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Ποιες ομάδες ατόμων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ;

Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε:

  • υπέρβαρα άτομα
  • άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν διαβήτη
  • άτομα που κάνουν καθιστική ζωή
  • γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη κύησης
  • υπερτασικούς
  • γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Στα πρώιμα στάδια δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν είχε αντιληφθεί ότι πάσχει για διάστημα κάποιων χρόνων μετά την εκδήλωση της νόσου. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται ξαφνικά και έντονα, με τον ασθενή να έχει ναυτία, εμετούς κτλ. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εκδηλώνεται πιο ήπια και κλιμακωτά, ενώ ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα και νιώθει καλά.

Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι η έντονη δίψα, ένα αίσθημα κόπωσης χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη δραστηριότητα, η πολυφαγία η οποία όμως δε συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκολία επούλωσης των πληγών, η εκδήλωση λοιμώξεων κα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη;

Για να διαπιστωθεί ο σακχαρώδης διαβήτης γίνεται εξέταση:

  • της γλυκόζης σε μια τυχαία στιγμή
  • του σακχάρου νηστείας (ασθενής δεν έχει καταναλώσει φαγητό για 8 ώρες)
  • της καμπύλης σακχάρου

Πώς αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί σωστά ο διαβήτης σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωσή του, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής και κατά πόσο είναι έτοιμος να υιοθετήσει νέες διατροφικές συνήθειες.

Ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχει τακτικά το σάκχαρό του, να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, να ελέγχει συχνά τη χοληστερίνη και την αρτηριακή του πίεση ώστε να διατηρούνται στα φυσιολογικά επίπεδα και να διακόψει το κάπνισμα και άλλες συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές. Ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη, ενώ ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ ινσουλίνη σε χάπια.